Hoe werkt vloerisolatie met thermokussens?

Thermokussens zijn speciaal ontworpen isolatiematerialen die onder de vloer worden aangebracht. Ze zijn gemaakt van verschillende lagen folie met luchtbellen ertussen, wat zorgt voor een laag stilstaande lucht die isoleert. Deze luchtlagen fungeren als isolatoren, waardoor de warmteoverdracht tussen de onder- en bovenkant van de vloer aanzienlijk wordt verminderd. De reflecterende eigenschap van de folie draagt bij aan het terugkaatsen van warmte naar de ruimte, waardoor de warmte-isolatie wordt geoptimaliseerd.

Voordelen van vloerisolatie met thermokussens

Vloerisolatie met thermokussens biedt diverse voordelen, die betrekking hebben op zowel de energie-efficiëntie als op het installatiegemak.

  • Extra isolatie: De combinatie van reflecterende folielagen en isolerende luchtkussens zorgt ervoor dat thermokussens een effectieve, dubbele isolatie bieden.
  • Eenvoudige installatie: Thermokussens zijn lichtgewicht en flexibel, waardoor ze makkelijk te installeren zijn, zelfs in moeilijk bereikbare ruimtes.
  • Lange levensduur: Vloerisolatie met thermokussens heeft een lange levensduur.
  • Minimale ruimte-inname: Het is dun materiaal wat weinig ruimte in beslag neemt onder de vloer.

Nadelen van vloerisolatie met thermokussens

Naast de vele voordelen, zijn er ook enkele minpunten verbonden aan het gebruik van thermokussens als vloerisolatie:

  • Vochtgevoeligheid: Thermokussens zijn wat gevoelig voor vocht, wat de isolatiewaarde kan beïnvloeden.
  • Installatievereisten: Correcte installatie is cruciaal voor maximale effectiviteit. Een professionele isolateur is dan ook aan te raden zodat de juiste vakkennis wordt toegepast.
  • Beperkte toepasbaarheid: Sommige vloertypes, zoals bepaalde soorten betonvloeren of vloeren met veel oneffenheden, zijn niet compatibel met thermokussens. Ook hebben thermokussens ruimte nodig voor de installatie. In gebouwen waar de ruimte tussen de onderkant van de vloer en de grond beperkt is, kan het moeilijk zijn om ze te plaatsen.

Kosten van vloerisolatie met thermokussens

De kosten van vloerisolatie met thermokussens zijn afhankelijk van het oppervlak van de kruipruimte en de specialist die het installeert. Voor het aanleggen van de kussens kunt u rekenen op een prijs van tussen de €30 en €40 per vierkante meter, inclusief btw en arbeidskosten. U kunt natuurlijk ook de keuze maken om het zelf te installeren. De thermokussens, bodemfolie en meerdere materialen voor de bevestiging en afwerking kosten ongeveer €17 per m².