Wat is steenwol?

Steenwol, of rotswol, is een effectief isolatiemateriaal gemaakt van natuurlijke en gerecyclede materialen, zoals basaltgesteente en gerecycled staal. Steenwol wordt geproduceerd door het gesteente te smelten en tot fijne vezels te spinnen, waardoor een isolatiemateriaal ontstaat dat niet alleen uitstekend isoleert maar ook ademend en waterafstotend is.

Bij de isolatie van vloeren wordt steenwol vaak toegepast in verschillende vormen, zoals platen, matten, of rollen. Deze worden geplaatst in de kruipruimte onder de vloer of tussen de vloerbalken, afhankelijk van de structuur van het gebouw.

Voordelen van vloerisolatie met steenwol

Vloerisolatie met steenwol biedt tal van voordelen, variërend van verbeterde thermische isolatie tot geluidsreductie.

  • Uitstekende thermische isolatie: Steenwol helpt effectief bij het behouden van warmte in de winter en koelte in de zomer.
  • Geluidsisolatie: Steenwol vermindert geluidsoverdracht, wat het ideaal maakt als isolatiemateriaal voor eengezinswoningen of appartementen.
  • Brandveiligheid: Steenwol is onbrandbaar en kan de verspreiding van vuur vertragen.
  • Vochtbestendig: Het isolatiemateriaal is bestand tegen vocht en schimmelvorming.
  • Milieuvriendelijk: Steenwol wordt gemaakt van natuurlijke en gerecyclede materialen.

Nadelen van vloerisolatie met steenwol

Hoewel vloerisolatie met steenwol vooral veel voordelen heeft, zijn er ook een paar nadelen. Deze hebben vooral te maken met het installatieproces, de prijs en het gewicht van het materiaal.

  • Irritatie bij installatie: De vezels kunnen irritatie van huid en luchtwegen veroorzaken tijdens de installatie.
  • Kosten: Steenwol is duurder dan sommige andere isolatiematerialen.
  • Gewicht: Steenwol is relatief zwaar, wat een uitdaging kan zijn bij de installatie in bepaalde structuren.

Kosten van vloerisolatie met steenwol

De kosten van vloerisolatie met steenwol variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de te isoleren ruimte, de dikte van het isolatiemateriaal en de isolatiewaarde van het materiaal. Over het algemeen ligt de prijs van steenwol isolatie tussen de €5 en €17 per m², afhankelijk van de dikte en het type steenwol dat wordt gekozen. De genoemde prijzen zijn exclusief btw en installatiekosten.

Het is raadzaam om offertes aan te vragen om een nauwkeurige schatting te krijgen van de kosten voor vloerisolatie met steenwol.