Hoe werkt vloerisolatie met schelpen?

Bij vloerisolatie met schelpen maakt u gebruik van de natuurlijke isolerende eigenschappen van zeeschelpen. Deze schelpen worden in de kruipruimte onder een woning aangebracht, waar ze een isolerende laag vormen. Hun poreuze structuur helpt bij het vasthouden van lucht, wat zorgt voor een uitstekende isolatie. Tegelijkertijd absorberen de schelpen vocht uit de omgeving, wat bijdraagt aan een drogere en gezondere kruipruimte.

Vloerisolatie met schelpen

Voordelen van vloerisolatie met schelpen

Vloerisolatie met schelpen biedt verschillende voordelen, zowel op het gebied van duurzaamheid als wooncomfort.

  • Vochtregulatie: Schelpen helpen vochtproblemen te voorkomen door vocht te absorberen.
  • Lange levensduur: Schelpen vergaan niet en behouden hun isolerende eigenschappen gedurende vele jaren.
  • Onderhoudsvrij: Ze vereisen geen onderhoud na installatie.
  • Van nature isolerend: De poreuze structuur van schelpen helpt bij het vasthouden van lucht, wat bijdraagt aan hun vermogen om warmte vast te houden en koude door te laten, wat een goede thermische isolatie bevordert.

Nadelen van vloerisolatie met schelpen

Hoewel vloerisolatie met schelpen vele voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden.

  • Initiële kosten: De aanleg is duurder dan bij sommige andere isolatiematerialen.
  • Beperkte toepasbaarheid: Schelpen als vloerisolatie zijn niet geschikt voor gebouwen zonder kruipruimte of in erg vochtige omgevingen, en ze zijn ook niet ideaal voor gebouwen met strenge gewichtsbeperkingen of specifieke bouweisen.
  • Professionele installatie nodig: Het vereist een professionele aanpak voor een effectieve installatie.
  • Niet ideaal voor geluidsisolatie: Schelpen kunnen enig geluid dempen, vooral in combinatie met andere materialen, maar voor gespecialiseerde geluidsisolatie zijn er betere alternatieven beschikbaar.

Kosten van vloerisolatie met schelpen

De kosten voor vloerisolatie met schelpen variëren afhankelijk van het aantal lagen schelpen dat u wilt installeren en de prijs van de schelpen zelf. Gemiddeld betaalt u 25 tot 30 euro per m² voor een isolatielaag van 25 tot 30 centimeter aan schelpen in de kruipruimte. Dit is exclusief btw en plaatsing. Als u de schelpen laat plaatsen door een specialist, komen er nog arbeidskosten bovenop, meestal tussen de 30 en 40 euro per uur.