Hoe werkt vloerisolatie met piepschuim?

Piepschuim, of geëxpandeerd polystyreen (EPS), is een lichtgewicht schuimmateriaal dat bestaat uit kleine luchtgevulde bolletjes. Bij vloerisolatie wordt piepschuim vaak gebruikt in de vorm van platen of panelen die onder de vloer worden aangebracht. De luchtbellen in het piepschuim vormen een barrière tegen koude en warmte, waardoor het een effectief isolatiemateriaal is dat helpt bij het behouden van een stabiele binnentemperatuur.

Vloerisolatie met piepschuim

Voordelen van vloerisolatie met piepschuim

Vloerisolatie met piepschuim biedt meerdere voordelen die het een aantrekkelijke keuze maken voor veel huiseigenaren en isolateurs.

  • Hoge isolatiewaarde: Piepschuim heeft een goede thermische weerstand, wat helpt bij energiebesparing.
  • Lichtgewicht: Het materiaal is makkelijk te hanteren en te installeren.
  • Vochtbestendig: Het is bestand tegen vocht en schimmel, wat bijdraagt aan de duurzaamheid.
  • Betaalbaar: Piepschuim is over het algemeen een kosteneffectieve isolatieoptie.
  • Veelzijdig: Geschikt voor diverse toepassingen en eenvoudig op maat te snijden.

Nadelen van vloerisolatie met piepschuim

Piepschuim kent dus een hoop voordelen als isolatiemateriaal voor de vloer. Toch zijn er een aantal nadelen om rekening mee te houden wanneer u op zoek bent naar het juiste isolatiemateriaal voor uw vloer.

  • Milieu-impact: Piepschuim is minder milieuvriendelijk en moeilijk te recyclen.
  • Brandbaarheid: Het is relatief brandbaar in vergelijking met andere isolatiematerialen. Om de brandveiligheid van piepschuim te verbeteren, kan het worden behandeld met vlamvertragers.
  • Chemische stoffen: Piepschuim kan bepaalde chemicaliën bevatten die als schadelijk worden beschouwd. Een professionele en voorzichtige installatie is daarom aan te bevelen.
  • Beperkte duurzaamheid: Piepschuim kan minder duurzaam zijn dan andere, stevigere isolatiematerialen. Het is een lichtgewicht materiaal met een luchtige structuur, wat het gevoelig maakt voor breken, scheuren en indrukken.
Vloerisolatie met piepschuim balletjes

Kosten van vloerisolatie met piepschuim

De kosten van vloerisolatie met piepschuim variëren afhankelijk van het type woning, het oppervlakte vloer en de gekozen isolatiemethode. De prijzen voor vloerisolatie met piepschuim variëren van €20 tot €35 per vierkante meter. Deze prijzen zijn inclusief btw en arbeidskosten. Het is belangrijk om te onthouden dat deze prijzen gemiddelde waarden zijn en kunnen variëren afhankelijk van de arbeidskosten, de dikte van de isolatie en andere factoren. Om een nauwkeurige prijs voor uw specifieke situatie te krijgen, is het aan te raden om gratis offertes aan te vragen bij een isolatiespecialist.