Wat zijn isolatiekorrels?

Isolatiekorrels zijn een specifiek type isolatiemateriaal, gekenmerkt door hun kleine, korrelige vorm. Deze korrels zijn ontworpen om te functioneren als een isolerende laag binnen de structuur van een gebouw, met name in de ruimtes die moeilijk te bereiken zijn met traditionele isolatiematerialen.

De unieke vorm en grootte van de korrels maken ze ideaal voor het invullen van kieren, spleten en andere onregelmatigheden in de ruimte onder vloeren. In tegenstelling tot grotere, onbuigzame isolatieplaten, kunnen isolatiekorrels gemakkelijk in kleine of ongelijkmatige ruimtes worden gebracht, waardoor ze een uniforme isolatielaag vormen die helpt bij het verminderen van warmteverlies door de vloer.

Voordelen van vloerisolatie met korrels

Het gebruik van isolatiekorrels voor de vloer is populair vanwege de talrijke voordelen die het biedt. Vloerisolatie met korrels is niet alleen een efficiënte manier om de thermische prestaties van een gebouw te verbeteren, maar biedt ook praktische voordelen tijdens de installatie en het onderhoud. Dit zijn de belangrijkste voordelen van vloerisolatie met korrels:

  • Extra vermindering van warmteverlies: Door ook kieren en spleten onder de vloer op te vullen, verminderen deze korrels het warmteverlies aanzienlijk.
  • Eenvoudige en snelle installatie: Het aanbrengen van isolatiekorrels vereist geen ingrijpende verbouwingen. Ze kunnen eenvoudig in de bestaande ruimtes onder de vloer worden geblazen of gestort.
  • Licht van gewicht: Het lichte gewicht maakt de korrels gemakkelijk te hanteren en te vervoeren.
  • Veelzijdigheid in toepassing: Isolatiekorrels kunnen worden gebruikt in verschillende soorten vloeren, waaronder betonnen vloeren en houten vloerconstructies. Hun veelzijdigheid maakt ze geschikt voor zowel nieuwe constructies als bestaande gebouwen.
  • Milieuvriendelijke optie: Veel isolatiekorrels zijn gemaakt van gerecyclede materialen, wat ze een milieuvriendelijke isolatieoptie maakt.
  • Verbeterde geluidsisolatie: EPS biedt niet alleen uitstekende thermische isolatie, maar heeft ook het vermogen om geluid te dempen.
Vloerisolatie met korrels

Nadelen van vloerisolatie met korrels

Hoewel vloerisolatie met korrels dus veel voordelen biedt, zoals flexibiliteit en een eenvoudige installatie, zijn er ook enkele nadelen die overwogen moeten worden. Deze nadelen zijn afhankelijk van het specifieke type en de toepassing van de korrels.

  • Beperkte isolatiewaarde: In vergelijking met andere isolatiematerialen, zoals stijve isolatieplaten, kunnen korrels een lagere R-waarde (thermische weerstand) hebben. Dit betekent dat ze mogelijk minder effectief zijn in extreme klimaten of in situaties waar een zeer hoge isolatiewaarde vereist is.
  • Settelen over tijd: Korrels kunnen na verloop van tijd settelen of inzakken, vooral als ze niet goed geïnstalleerd zijn. Dit kan leiden tot ongelijkmatige isolatie en potentiële koudebruggen waar warmte kan ontsnappen.
  • Vochtgevoeligheid: Sommige soorten korrels, vooral die gemaakt van natuurlijke vezels of gerecycled papier, kunnen gevoelig zijn voor vocht. Dit kan leiden tot schimmelgroei of een afname van de isolatiewaarde als ze niet goed beschermd zijn tegen vocht.
  • Moeilijkheid bij latere aanpassingen: Zodra de korrels zijn aangebracht, kan het moeilijk zijn om toegang te krijgen tot de ruimte onder de vloer voor reparaties of aanpassingen aan leidingen of elektrische bedrading.

Kosten van vloerisolatie met korrels

De kosten van vloerisolatie met korrels variëren op basis van verschillende factoren zoals het type korrelisolatie dat wordt gebruikt, de oppervlakte van de te isoleren vloer, de dikte van de isolatielaag, en of u kiest voor doe-het-zelf installatie of professionele installatie.

Voor het isoleren van een vloer met isolatiekorrels liggen de kosten gemiddeld tussen de €20 en €35 per vierkante meter, exclusief btw en inclusief plaatsing. Zoals eerder vermeld kan de exacte prijs variëren afhankelijk van de specifieke situatie en het type isolatiekorrels dat wordt gebruikt. EPS-korrels hebben bijvoorbeeld een gemiddelde kostprijs van €20 tot €35 per vierkante meter.