Wat is glaswol?

Glaswol wordt vervaardigd door gerecycled glas of zand te verhitten en te spinnen tot fijne vezels. Dit unieke productieproces resulteert in een materiaal dat zowel licht als veerkrachtig is, en bekend staat om zijn uitstekende thermische en akoestische isolatie-eigenschappen. De flexibele aard van glaswol maakt het bijzonder geschikt voor het gebruik in verschillende bouwtoepassingen, waaronder het isoleren van vloeren, muren en daken.

Vloerisolatie met glaswol

Voordelen van vloerisolatie met glaswol

Glaswol biedt verschillende voordelen die het aantrekkelijk maken voor vloerisolatie. Van energiebesparing tot geluidsdemping, glaswol heeft eigenschappen die het een uitstekende keuze maken voor isolatieprojecten.

  • Uitstekende thermische isolatie: Glaswol heeft een hoge R-waarde, wat betekent dat het zeer effectief is in het vasthouden van warmte.
  • Geluidsisolatie: Glaswol helpt bij het verminderen van geluidsoverdracht, wat bijdraagt aan een stillere leefomgeving.
  • Brandveiligheid: Glaswol is van nature brandwerend.
  • Vochtbestendigheid: Het materiaal is bestand tegen vocht, wat helpt bij het voorkomen van schimmel en rot.
  • Flexibiliteit: Door de flexibele aard is het eenvoudig te installeren, ook in moeilijk bereikbare ruimtes.

Nadelen van vloerisolatie met glaswol

Hoewel glaswol veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen aan verbonden. Deze nadelen moeten in overweging worden genomen om een weloverwogen keuze te maken.

  • Irritatie van huid en luchtwegen: De vezels kunnen huidirritatie en ademhalingsproblemen veroorzaken tijdens de installatie.
  • Installatievereisten: Correcte installatie is essentieel om maximale effectiviteit te garanderen. Ook kunnen de vezels huidirritatie en ademhalingsproblemen veroorzaken tijdens de installatie. Een professionele installateur is dan ook aan te raden.
  • Vermindering van effectiviteit bij vocht: Als glaswol nat wordt, kan het zijn isolerende eigenschappen verliezen.
  • Ruimtevereisten: Glaswol kan meer ruimte in beslag nemen vergeleken met andere isolatiematerialen.

Kosten van vloerisolatie met glaswol

Als u uw vloer wilt isoleren met glaswol, kunt u rekenen op een gemiddelde prijs van €30 per vierkante meter als u een isolatiebedrijf inschakelt. De kosten voor glaswol variëren echter afhankelijk van het type glaswol dat u kiest en de dikte van het isolatiemateriaal. De prijs van glaswol ligt tussen de €2,37 en €15 per vierkante meter. De prijs hangt ook af van de oppervlakte van de vloer die u wilt isoleren en of u het zelf gaat doen of een isolatiebedrijf inschakelt. Het isoleren van een vloer kan ongeveer €5 tot €30 per vierkante meter kosten, afhankelijk van het materiaal dat u kiest om mee te isoleren en of u een isolatiespecialist inschakelt.