Wat is PUR Vloerisolatie?

PUR vloerisolatie, of polyurethaanschuim, wordt als vloeistof aangebracht en zet daarna uit tot een stevige laag die uitstekend isoleert. PUR wordt direct op de ondergrond van uw vloer gespoten, waar het zich uitbreidt en uithardt om een naadloze, luchtdichte isolatielaag te creëren. Deze techniek is bijzonder effectief voor het isoleren van kieren, naden en andere moeilijk bereikbare plaatsen. Het resultaat? Een goed geïsoleerde vloer die warmte vasthoudt en kou buiten houdt.

Pur vloerisolatie

Voordelen van PUR Vloerisolatie

PUR vloerisolatie is een slimme keuze voor wie zijn huis beter wil isoleren. Dit materiaal staat bekend om zijn sterke isolerende eigenschappen en het naadloos afsluiten van ruimtes, waardoor het perfect is voor een warm en comfortabel huis. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste voordelen die PUR vloerisolatie te bieden heeft:

  • Hoge isolatiewaarde: PUR heeft een hoge isolatiewaarde, wat betekent dat het uitstekend is in het vasthouden van warmte en het buiten houden van kou.
  • Naadloze isolatie: Doordat het als schuim wordt aangebracht, vult PUR alle kieren en gaten, wat zorgt voor een naadloze en luchtdichte afwerking.
  • Vochtwerend: PUR vloerisolatie is resistent tegen vocht, wat helpt om vochtproblemen in uw woning te voorkomen.
  • Duurzaamheid: Het is een duurzaam materiaal dat niet inzakt of degradeert over tijd, wat betekent dat de isolatie-eigenschappen lang behouden blijven.

Nadelen van PUR Vloerisolatie

Hoewel PUR vloerisolatie vele voordelen biedt, is het ook belangrijk om de potentiële nadelen te overwegen. Deze nadelen variëren van de chemische samenstelling van het materiaal tot uitdagingen in het installatieproces en beperkingen bij toekomstige aanpassingen. Hier volgt een overzicht van enkele belangrijke aandachtspunten bij het gebruik van PUR als isolatiemateriaal:

  • Chemische samenstelling: Langdurige blootstelling aan bepaalde chemicaliën die uit PUR-schuim kunnen vrijkomen, kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Daarom is het belangrijk om passende ventilatie te waarborgen tijdens en na het aanbrengen van PUR-schuimisolatie.
  • Installatieproces: De installatie vereist specifieke apparatuur en deskundigheid, en tijdens het aanbrengen kunnen dampen vrijkomen die schadelijk kunnen zijn als ze niet correct worden afgevoerd.
  • Moeilijk te verwijderen: Eenmaal aangebracht en uitgehard, is PUR schuim moeilijk te verwijderen, wat een nadeel kan zijn bij toekomstige renovaties of aanpassingen.

Kosten van PUR vloerisolatie

De kosten van PUR vloerisolatie variëren afhankelijk van de dikte van de laag en de oppervlakte die geïsoleerd moet worden. Over het algemeen bedraagt de startprijs van PUR-schuimisolatie op de vloer ongeveer €25 per m², exclusief btw en inclusief plaatsing door een specialist. De prijs kan echter oplopen tot €37 per m² of meer, afhankelijk van de specifieke omstandigheden.