Wat is EPS vloerisolatie?

EPS, of geëxpandeerd polystyreen, is een type kunststofschuim dat bekend staat om zijn unieke samenstelling en veelzijdige toepassingen in de bouw, met name voor isolatie. De kern van EPS bestaat uit talloze kleine bolletjes die met lucht zijn gevuld. Deze luchtgevulde structuur is de sleutel tot de isolerende eigenschappen van EPS, aangezien lucht een uitstekende isolator is. Bovendien draagt deze structuur bij aan de lichtheid van het materiaal, waardoor het gemakkelijk te hanteren en te installeren is, zelfs in grote platen of panelen.

Waarom EPS vloerisolatie?

EPS onderscheidt zich door zijn veelzijdigheid en aanpasbaarheid. Het is verkrijgbaar in diverse vormen, zoals platen of panelen, en kan gemakkelijk op maat worden gesneden om te voldoen aan specifieke vereisten van verschillende bouwprojecten. Deze flexibiliteit maakt het geschikt voor een breed scala aan toepassingen, van het isoleren van vloeren tot muren en daken.

Vloerisolatie met EPS

Voordelen van EPS vloerisolatie

EPS vloerisolatie staat bekend om zijn indrukwekkende isolatie en veelzijdigheid. Door zijn hoge R-waarde vermindert het effectief warmteverlies, wat zorgt voor comfortabelere vloeren het hele jaar door en een aanzienlijke verlaging van de energiekosten. Daarnaast biedt de vochtbestendigheid van EPS bescherming tegen schimmel en vochtproblemen, terwijl de duurzaamheid en het lichte gewicht van het materiaal zorgen voor een gemakkelijke installatie en langdurige prestaties.

 • Uitstekende isolatiewaarde: EPS heeft een hoge R-waarde, wat betekent dat het effectief is in het verminderen van warmteverlies door de vloer. Zo blijven vloeren warmer in de winter en koeler in de zomer.
 • Energie-efficiëntie: Door de verbeterde isolatie helpt EPS de energiekosten te verlagen. Dit is vooral merkbaar in gebouwen waar oudere isolatiemethoden worden vervangen door EPS, wat resulteert in een significante verlaging van de stookkosten.
 • Vochtbestendigheid: EPS is bestand tegen vocht, wat belangrijk is voor vloerisolatie. Deze eigenschap helpt de vorming van schimmel en vochtproblemen te voorkomen.
 • Lichtgewicht en gemakkelijk te installeren: De lichtheid van EPS maakt het transport en de installatie eenvoudiger. Het kan snel en efficiënt worden aangebracht, wat tijd en arbeidskosten bespaart.
 • Duurzaam en minder onderhoudskosten: EPS is een robuust materiaal dat bestand is tegen degradatie en een lange levensduur heeft. Dit betekent dat het zijn isolerende eigenschappen over vele jaren behoudt, zonder significante verslechtering.
 • Milieuvriendelijkheid: Veel EPS-producten zijn gemaakt van gerecyclede materialen en zijn zelf ook recyclebaar.
 • Geluidsisolatie: EPS biedt niet alleen uitstekende thermische isolatie, maar heeft ook het vermogen om geluid te dempen.
EPS vloerisolatie

Nadelen van EPS vloerisolatie

EPS vloerisolatie, hoewel populair en effectief in veel situaties, heeft ook enkele nadelen die in overweging genomen moeten worden bij de keuze voor een isolatiemateriaal. Het is belangrijk om deze mogelijke nadelen goed te begrijpen. Zo bent u er zeker van dat u de juiste isolatie kiest voor uw vloer en situatie.

 • Chemische gevoeligheid: EPS kan gevoelig zijn voor bepaalde chemicaliën, zoals oplosmiddelen, die het materiaal kunnen aantasten of zelfs ontbinden.
 • Brandbaarheid: Hoewel EPS vaak wordt behandeld met brandvertragers, blijft het inherent brandbaar. Bij blootstelling aan hoge temperaturen kan het brandgevaar opleveren of giftige dampen afgeven.
 • Installatievereisten: Hoewel de installatie relatief eenvoudig is, vereist EPS een zorgvuldige plaatsing en afwerking om koudebruggen en luchtlekken te voorkomen, wat extra tijd en aandacht vereist.

Kosten van EPS vloerisolatie

De kosten voor EPS vloerisolatie variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het huis, de huidige staat van de vloer en het soort EPS isolatie dat u kiest. U kunt van de volgende richtprijzen uitgaan:

 • EPS isolatieparels: Gemiddeld tussen €20 en €26 per vierkante meter, inclusief btw en plaatsing
 • EPS isolatieplaten: Gemiddeld tussen €10 en €15 per vierkante meter, inclusief btw en plaatsing
 • EPS-isolatiechape: €30 à €35 per vierkante meter, inclusief btw en plaatsing

Bij het isoleren van de vloer vanuit de kruipruimte kost het ongeveer €30 per vierkante meter, inclusief btw, arbeidskosten en materiaal. De btw op de arbeidskosten is 6 procent in plaats van 21 procent, maar voor de materialen betaalt u wel het volle percentage.