ISDE Subsidie

De ISDE subsidie (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) is een subsidie voor het aanvragen van zonnepanelen, een warmtepomp, een zonneboiler, isolatiemaatregelen of een aansluiting op het warmtenet. In het begin van 2021 is deze subsidie uitgebreid met isolatiewerkzaamheden. Daarmee vervangt het de voorgaande SEEH subsidie voor isolatiewerkzaamheden. Vanaf 1 januari 2022 geldt er een verhoogde subsidie voor isolatiewerken die zijn aangebracht na 31 december 2021.

Hoe hoog is de ISDE subsidie voor isolatie?

Bekijk in de tabel hieronder de hoogte van de subsidie per soort isolatie.

Soort isolatie Subsidie per m² Min. m² Max. m² Minimale Rd-waarde (m² K/W)
Gevelisolatie € 38 10 170 3,5
Spouwmuurisolatie € 8 10 170 1,1
Dakisolatie € 30 20 200 3,5
Zolder- of vlieringvloerisolatie € 8 20 130 3,5
Vloerisolatie € 11 20 130 3,5
Bodemisolatie € 6 20 130 3,5
Soort glas Subsidie per m² Min. m²
HR++ glas € 53 8
Triple glas € 150 8

Wat zijn de voorwaarden?

Als u van de ISDE subsidie gebruik wil maken zijn er een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen. Zo moet u eigenaar van de woning zijn waar de isolatiewerkzaamheden worden uitgevoerd. Tevens moet de woning uw hoofdverblijfplaats zijn. Kiest u één energiebesparende maatregel, dan dient u daarna nog minimaal 1 andere maatregel te nemen. Dit kan betekenen dat u een ander type isolatiemaatregel kiest, maar ook dat u een zonneboiler of warmtepomp laat installeren. Daarnaast is het een vereiste dat de isolatiewerken worden uitgevoerd door een vakman. Als u zelf de isolatiewerkzaamheden wil uitvoeren heeft u dus geen recht op de ISDE subsidie.

Isolatie subsidie aanvragen?

De ISDE voor isolatie vraagt u na het uitvoeren van de werkzaamheden aan. Dit kan tot maximaal 12 maanden nadat de eerste isolatiemaatregel is uitgevoerd. Als u de aanvraag doet moet u een aantal zaken aantonen, zoals de datum van het aanbrengen van het isolatiemateriaal. Ook moet er een foto worden meegestuurd van tijdens de isolatiewerkzaamheden. Verder moet u de dikte van de isolatie doorgeven, de kosten van de uitgevoerde isolatiewerkzaamheden en een betaalbewijs. Vraag uw isolatievakman naar de juiste documenten en bewijsstukken.

Gemeentelijke subsidie isolatie

Wanneer u uw woning wil laten voorzien van isolatie is het altijd goed om bij uw gemeente te informeren voor een subsidie. Naast de eerder genoemde landelijke subsidies, bieden sommigen gemeentes bijkomende subsidies voor het isoleren van uw woning. Of u hiervoor in aanmerking komt en hoeveel de subsidies bedragen, kunt u navragen bij uw gemeente. Ook is deze informatie vaak de te vinden op de website van de gemeente.

Verhuurders subsidie voor verduurzaming (Voor VvE’s)

Als u lid was van de Verenigingen van Eigenaren (VvE) dan kon u in het verleden in aanmerking komen voor de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) voor uw gebouw of appartement(en). Deze subsidie was alleen voor leden van een wooncoöperatie of een woonvereniging, niet voor een woningcorporatie.

Energiebesparende maatregelen

U kwam in aanmerking als u minimaal 2 energiebesparende maatregelen liet uitvoeren aan uw woning. Het bedrag was afhankelijk van het type isolatiewerkzaamheden, zoals:

 • Zolderisolatie/vlieringisolatie: € 5 per m²
 • Spouwmuurisolatie: € 5 per m²
 • Gevelisolatie (binnen/buiten): € 25 per m²
 • Dakisolatie: € 20 per m²
 • Bodemisolatie: € 4 per m²
 • Vloerisolatie: € 7 per m²
 • HR++ Glas: € 35 per m²
 • Triple glas: € 100 per m²

Aanvullende maatregelen

Had u minstens 2 energiebesparende maatregelen laten uitvoeren van de bovenstaande lijst? Dan kwam u ook in aanmerking voor een subsidie als u 1 of meer aanvullende maatregelen nam. Hieronder ziet u voorbeelden van aanvullende maatregelen:

 • Isolerende deuren: € 80 per m²
 • Waterzijdig inregelen van verwarmingssysteem: € 60
 • Energiezuinig ventilatiesysteem: 20% van de kosten met een maximum van € 800
 • Energiedisplay of slimme thermostaat: € 100

Zeer energiezuinig pakket

Als u uw woning extra energiezuinig wil maken kunt u een subsidie aanvragen voor het zeer energiezuinig pakket. Dat is een combinatie van meerdere energiebesparende maatregelen: gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, isolatiekozijnen in combinatie met triple glas, een isolatiedeur, ventilatiesysteem en een wtw-systeem in de douche. Wanneer de maatregelen aan de voorwaarden voldoen, kan kunt u een extra subsidie van €4.000 per woning krijgen. Informeer hiernaar bij een isolatiespecialist of installateur.


Subsidie isolatie

Verlaagd btw-tarief

Wanneer u isolatiematerialen laat plaatsen in uw woning zoals isolatieglas, steenwol of glaswol dan geldt het verlaagde btw-tarief van 9% over de arbeidskosten hiervan. Het verlaagde btw-tarief geldt dus niet voor het materiaal zelf, maar enkel voor de kosten om het materiaal te laten plaatsen. Andere voorbeelden van materialen die onder het verlaagde btw-tarief vallen zijn EPS isolatieplaten en PUR/PIR isolatieplaten. Andere materialen zoals deuren of raamkozijnen vallen dus niet onder isolatiematerialen en komen niet in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief. U kunt gebruik maken van het verlaagde btw-tarief wanneer u isolatiematerialen wil laten plaatsen in de muren, vloeren, kelder of in het dak van uw woning. Een voorwaarde is dat uw woning 2 jaar of ouder moet zijn.

Hoe werkt het?

Om gebruik te maken van het verlaagde btw-tarief kunt het beste een aantal vakmannen en isolatiespecialisten contacteren. Zo kunt u verschillende prijzen en opties voor isolatiemethoden vergelijken. Wanneer u aan de voorwaarden voldoet zal het verlaagde btw-tarief van 9% worden verwerkt op de factuur en kunt u dus profiteren van een gereduceerd tarief.

Energiebespaarlening

Als woningeigenaar kunt u in aanmerking komen voor een energiebespaarlening. Dit is een lening vanuit het Nationaal Energiebespaarfonds die de Nederlandse overheid samen met de ASN bank en RABO bank heeft opgericht. Met deze lening kunt u voordelig energiebesparende maatregelen treffen en uw woning laten isoleren. Om gebruik te maken van de energiebespaarlening moet u minimaal €2.500 lenen met een maximum van €25.000 voor het laten isoleren van uw woning. Een voordeel van de energiebespaarlening is dat u hier geen afsluitkosten voor hoeft te betalen.

Voorwaarden van de energiebespaarlening?

Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan het verkrijgen van de energiebespaarlening. Zo moet u zowel eigenaar als bewoner zijn van uw woning en mag u maximaal 75 jaar oud zijn. De energiebespaarlening is alleen van toepassing op de energiebesparende maatregelen die zijn vastgelegd door het Nationaal Energiebespaarfonds. Daaronder vallen spouwmuurisolatie, dakisolatie, gevelisolatie, bodemisolatie, vloerisolatie en zolderisolatie. Daarnaast moet de isolatiespecialist die uw isolatiewerkzaamheden gaat verrichten, de “Verklaring Aannemer/Installateur” invullen en ondertekenen. Daarin verklaart hij dat uw isolatiewerkzaamheden aan de technische voorwaarden voldoen om een energiebespaarlening te kunnen krijgen.

Maximale leenbedrag en looptijd?

De maximale looptijd is afhankelijk van het leenbedrag van uw energiebespaarlening. Het minimale leenbedrag bedraagt €5.000 en het maximale leenbedrag is €25.000. Bekijk hieronder de tabel voor de verschillende leenbedragen en bijbehorende looptijden.

 • Voor bedragen tot € 5.000 bedraagt de looptijd 7 jaar.
 • Voor bedragen tussen € 15.000,- tot € 25.000 bedraagt de looptijd 10, 15 of 20 jaar (vrij te kiezen).
 • Voor bedragen tussen € 25.000,- en € 65.000 bedraagt de looptijd 15 of 20 jaar. Voor bedragen boven de 25.000 euro moet het om een Zeer energiezuinig pakket en Nul op de Meter investering gaan.

De rentevoet (1,9% op 10 jaar) blijft gedurende de looptijd van de lening onveranderd.

Energiebespaarlening aanvragen

Indien u een Energiebespaarlening wilt aanvragen, moet dit gebeuren voordat er met isolatiewerkzaamheden gestart wordt. Vóór het aanvragen van een energiebespaarlening moet uw installateur al de ‘Verklaring Aannemer/Installateur’ ingevuld hebben. Deze verklaring garandeert dat de isolatiewerkzaamheden daadwerkelijk voldoen aan de voorwaarden voor de energiebespaarlening. De ‘Verklaring Aannemer/Installateur’ moet u meesturen bij uw aanvraag voor de energiebespaarlening.

Groenhypotheek

Voor een nieuwe woning kunt u ook energiebesparende maatregelen treffen. Zo kunt u bijvoorbeeld voor een Groenhypotheek kiezen. Groene hypotheken zijn bedoeld voor het bouwen of verbouwen van uw woning op een duurzame manier. Daarvoor wordt u beloond met een lagere hypotheekrente dan bij een normale hypotheek.

Isolatie offertes aanvragen?

U kunt via isolatie-vergelijker.nl gemakkelijker offertes opvragen van isolatiespecialisten bij u in de buurt. Zo kunt u meerdere offertes vergelijken en kiezen voor de beste isolatieopties voor uw woning tegen het beste tarief.