Wat is spouwmuurisolatie met steenwol?

Spouwmuurisolatie met steenwol betreft het aanbrengen van isolatiemateriaal, gemaakt van gesponnen steen, in de spouw (de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur) van een gebouw. Steenwol staat bekend om zijn uitstekende thermische en akoestische isolatie-eigenschappen. Het materiaal is ook brandwerend, wat bijdraagt aan de veiligheid van de constructie.

Hoe wordt spouwmuurisolatie met steenwol toegepast?

De toepassing van spouwmuurisolatie met steenwol gebeurt meestal door professionals. Kleine gaten worden in de buitenmuur geboord, waarna de steenwol in de spouw wordt geblazen of gespoten. Dit proces vereist specialistische apparatuur en kennis om te zorgen dat de isolatie gelijkmatig wordt verdeeld en geen vochtproblemen veroorzaakt.

Spouwmuur met steenwol isolatie

Hoeveel kost spouwmuurisolatie met steenwol?

De kosten van spouwmuurisolatie met steenwol variëren afhankelijk van factoren zoals de dikte van de spouw, het oppervlak van de muur en de arbeidskosten. Gemiddeld variëren de kosten van enkele tientallen tot honderden euro’s per vierkante meter. Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij meerdere isolateurs voor de beste prijs.

Wat zijn de voordelen en nadelen?

Spouwmuurisolatie met steenwol heeft erg veel voordelen. Het belangrijkste kenmerk is natuurlijk dat het een uitstekend isolatiemateriaal is dat effectief warmte binnenhoudt en kou buitenhoudt.

Voordelen:

  • Hoge isolatiewaarde: Steenwol heeft uitstekende isolerende eigenschappen die helpen bij het verminderen van energieverlies.
  • Geluidsisolatie: Het biedt ook een goede geluidsisolatie.
  • Brandveiligheid: Steenwol is brandwerend.

Nadelen:

  • Kosten: De initiële investering kan relatief hoog zijn. Belangrijk is natuurlijk om in het achterhoofd te houden dat er op de lange termijn bespaard kan worden.
  • Installatie: Steenwol vereist een professionele installatie, wat extra kosten met zich meebrengt.

Wat is de terugverdientijd?

De terugverdientijd van spouwmuurisolatie met steenwol hangt af van verschillende factoren zoals de isolatiekwaliteit, de energieprijzen, en het energieverbruik van het gebouw. Gemiddeld ligt de terugverdientijd tussen de 3 en 5 jaar. De exacte tijd kan variëren afhankelijk van de individuele situatie en de kosten van de installatie. Ook is het verstandig om te kijken of u aanspraak kunt maken op subsidies voor spouwmuurisolatie.