Spouwmuren laten isoleren?

De prijzen voor het isoleren van spouwmuren kunnen erg verschillen. De ene vakman rekent hier soms aanzienlijk meer voor dan de andere. Daarom is het aan te raden om, als u uw spouwmuren wilt laten isoleren, hiervoor eerst meerdere offertes aan te vragen. Het kan dan lastig zijn om hiervoor zelf bedrijven te selecteren. Dit wordt u uit handen genomen als u een prijsopgave voor spouwmuurisolatie aanvraagt via Isolatie-vergelijker.nl. Wij sturen uw aanvraag door naar bedrijven bij u uit de regio. Zij zijn vaak het goedkoopst, omdat ze immers sowieso minder reiskosten hoeven te maken om het werk bij u uit te voeren. Uiteraard gaat het om uitsluitend bonafide bedrijven die uitstekend vakmanschap leveren.

Wat is spouwmuurisolatie?

De ruimte met lucht tussen uw binnen- en buitenmuur noem je de spouw. Over het algemeen is deze ruimte 10 centimeter. Bij de isolatie van uw spouwmuur wordt de luchtruimte opgevuld met isolatie materiaal. Welk materiaal dit is en hoe dit gebeurt hangt af van de situatie in uw woning of gebouw.

Spouwmuur met isolatie

Heeft mijn woning een spouwmuur om te isoleren?

Spouwmuurisolatie is niet altijd mogelijk. Om isolatie aan te brengen in de spouw moet er namelijk wel een spouw aanwezig zijn. Ook moet de spouwmuur aan bepaalde voorwaarden voldoen om isolatie mogelijk te maken.

Bouwjaar vóór 1920

Vaak heeft een woning met een bouwjaar vóór 1920 geen spouwmuur. Informeer hiervoor wel bij een specialist om te controleren of dit ook klopt voor uw woning.

Bouwjaar van 1920 tot 1976

Is uw woning gebouwd tussen 1920 en 1976? Dan is spouwmuurisolatie één van de mogelijkheden om te zorgen voor een beter geïsoleerde woning. Nieuwere woningen zijn vaak al voorzien van enige vorm van isolatie. De spouwmuur van woningen gebouwd na 1920 hebben vaak geen isolatie.

Bouwjaar van 1977 tot 1991

De spouwmuur na-isoleren is erg verstandig wanneer uw woning gebouwd is tussen 1977 en 1991. De isolatie van nu is van hogere kwaliteit en zal voor zorgen voor minder stookkosten.

Bouwjaar na 1991

De spouwmuur van woningen na 1991 hoeft niet extra te worden geïsoleerd omdat hier al genoeg isolatie aangebracht is. De gevel van uw woning na 1991 kan vaak nog wel extra geïsoleerd worden.

Spouwmuurisolatie prijzen

Type woning Oppervlakte Gemiddelde prijs incl. BTW Gemiddelde besparing per jaar
Appartement 25 m² €500 – €750 €150
Tussenwoning 65 m² €750 – €1200 €200
Hoekwoning 65 m² €1200 – €1500 €300
2 onder 1 kap 100 m² €1500 – €2000 €500
Vrijstaande woning 150 m² €2000 – €2500 €600

Soorten spouwmuurisolatie

Er zijn verschillende soorten spouwmuurisolatie. De prijs voor uw project is dan ook afhankelijk van het materiaal dat er gebruikt wordt bij het isoleren.

  1. Glaswol: om een spouwmuur te isoleren is glaswol het meest voordeligst. Dit materiaal is ontwikkeld om bestaande woningen na te isoleren tussen de spouwmuren. Glaswol is vochtbestendig en bovendien onschadelijk voor milieu en gezondheid. De prijs ligt gemiddeld tussen de €15 en €20 per m².
  2. EPS-parels: EPS-parels worden via de voegen van de gevel de spouwmuur ingeblazen. Ze zijn onschadelijk voor het milieu en de gezondheid. EPS-parels scoren het beste in vochtbestendigheid maar doen het iets minder goed wat betreft geluidsisolatie en brandveiligheid. EPS-parels hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding en zijn overigens 100% recyclebaar. De prijs ligt gemiddeld tussen de € 20 en 25 per m².
  3. PUR schuim: PUR schuim wordt vaak gebruikt bij smalle ruimtes of spouwmuren die enorm vervuild zijn. Het wordt vloeibaar in de muur gespoten waarna het uitzet en hard wordt. Omdat het schuim zo uitzet worden alle hoeken helemaal opgevuld en heeft een naadloze afdichting. PUR schuim is minder milieuvriendelijke dan de bovenstaande opties omdat het niet recyclebaar is. Overigens is dit materiaal wel duurzaam en vochtbestendig. De prijs ligt gemiddeld tussen de € 25 en 30 per m².
Materiaal Gemiddelde prijs per m²
Glaswol €15 – €20
EPS-parels €20 – €25
PUR schuim €25 – €30
Isolatiekorrels €20 – €25
Spouwmuurisolatie

Waarom spouwmuurisolatie?

De spouwmuren laten isoleren heeft een aantal belangrijke voordelen. Het belangrijkste voordeel is dat u kunt besparen op de stookkosten. Geïsoleerde muren houden de warmte beter vast waardoor de verwarming minder vaak zal aanslaan. Maar u heeft na het isoleren van uw spouwmuren ook minder last van vocht in de woning. Vocht is niet alleen vervelend en ontsierend, het kan ook gezondheidsrisico’s geven. Op een vochtige muur kan schimmel ontstaan en dat is gevaarlijk voor uw gezondheid.

Geluidsisolatie

Naast het warm houden van uw woning heeft spouwmuurisolatie een geluidsisolerende werking op de muren. Geluid is overal om ons heen en dit kan in oudere woningen vaak een probleem vormen. Geluidshinder van binnen en buiten uw woning kan aanzienlijk verminderd worden met spouwmuurisolatie. Als uw woning is gebouwd tussen 1920 en 1991 dan is het mogelijk uw spouwmuur te isoleren of de isolatie te verbeteren.

Hoe wordt spouwmuurisolatie uitgevoerd?

Van spouwmuurisolatie heeft u doorgaans in de woning weinig overlast. De wol of ander materiaal dat in de spouw wordt aangebracht gebeurt van buitenaf. Wel geeft het isoleren de nodige geluidsoverlast. U dient ervoor te zorgen dat de muren aan alle kanten van uw woning goed bereikbaar zijn. Het isoleren van de spouwen neemt doorgaans slechts enkele uren in beslag. Na afronding van de werkzaamheden is er wel sprake van veel stofvorming. U kunt daarom  beter niet vlak voor het isoleren uw ramen zemen, maar stelt dit beter uit tot na deze klus.

Vraag spouwmuurisolatie offertes aan en bespaar tot wel 40%

Wilt u ook meer wooncomfort en aanzienlijk besparen op uw stookkosten? Vraag dan nu een offerte aan voor het isoleren van uw spouwmuren. Vul uw postcode en huisnummer in en geef aan wat uw wensen zijn. U ontvangt vervolgens offertes van bedrijven bij u uit de buurt. Deze kunt u op uw gemak vergelijken en vervolgens de aanbieder kiezen die u het meest aanspreekt. Vergelijken is eenvoudig omdat de offertes zijn gebaseerd op dezelfde gegevens die u via Isolatie-vergelijker.nl heeft verstrekt. U kunt bij uw aanvraag ook aangeven op welke termijn u de opdracht wilt laten uitvoeren, zodat u deze eventueel kunt plannen met andere klussen aan uw woning.